Openingstijden

Maandag
Dinsdag 
Woensdag
Donderdag
Vrijdag
Zaterdag
gesloten
09:00-17:30
09:00-17:30
09:00-17:30
09:00-20:00
09:00-16:00

Buiten openingtijden
te bereiken op
040-2260367
Optiek Lenti
Burg. Wijnenstraat 3
5721 AG  Asten

Telf.  0493 690200


Contact

Verziendheid  (Hypermetropie)


Verziendheid is op te lossen met een plus-glas

Wanneer u, voor uw 40e levensjaar, in de verte goed kan zien en meer moeite hebt met het lezen dan is het mogelijk dat u verziend bent. Bij hypermetropie of verziendheid is het brekendvermogen van het oog te klein of het oog is te kort. Hierdoor valt het snijpunt van de lichtstralen niet op het netvlies, maar erachter waardoor er een onscherp beeld op het netvlies ontstaat. Voor veraf is het beeld wel scherp omdat het oog de verziendheid zelf kan 'corrigeren' door de ooglens boller te maken. Dit boller maken van de ooglens noemen we accomoderen. Accomoderen gaat automatisch (we kunnen er geen invloed op uitoefenen) en kan gepaard gaan met hoofdpijn en brandende ogen.

Een bril met een positief (plus) glas kan uitkomst bieden en ervoor zorgen dat er een scherp beeld op het netvlies komt.

Iemand die verziend is kan in zijn jeugd wel scherp dichtbij zien door gebruik te maken van de accomodatie. Dit verslechtert echter met de jaren. Er treden sneller en op jongere leeftijd leesklachten op.   

Verziendheid is onder te verdelen in axiale hypermetropie (de oogbol is te kort) en index hypermetropie (de brekingsindex van het oog is te laag).

Kenmerken van hypermetropie zijn:
-    Het brandpunt ligt achter het netvlies.
-    Een onscherp en wazig zicht voor nabij.
     Bij hoge hypermetropie kunnen deze verschijnselen zich ook voordoen in het tussengebied en veraf.

Hypermetropie gaat vaak gepaard met klachten als hoofdpijn en vermoeidheid.

Er zijn diverse glasontwerpen en -materialen om hypermetropie te gecorrigeren. Voor meer draagcomfort adviseren wij u om een veredeling zoals een ontspiegeling of een meekleurende laag op de glazen te laten aanbrengen.

U kunt ook een zonnebril op sterkte te laten maken, er een ruime keuze aan tinten. Het is ook mogelijk om polariserende glazen op sterkte te leveren.Hypermetropie of verziendheid

Hypermetropie gecorrigeerd met een plus-glas