Openingstijden

Maandag
Dinsdag 
Woensdag
Donderdag
Vrijdag
Zaterdag
gesloten
09:00-17:30
09:00-17:30
09:00-17:30
09:00-20:00
09:00-16:00

Buiten openingtijden
te bereiken op
040-2260367
Optiek Lenti
Burg. Wijnenstraat 3
5721 AG  Asten

Telf.  0493 690200


Contact

Astigmatisme (Cylinder)


Een cilinderafwijking is te corrigeren met een torisch- of cilinderglas

Bij een sferische afwijking, zoals myopie of hypermetropie, is het oog te vergelijken met een tennisbal. De afbeelding op het netvlies heeft de vorm van een cirkel.
Bij een cilindrische afwijking of astigmatisch heeft het oog de vorm van een rugbybal, de afbeelding op het netvlies heeft de vorm van een ellips.

De cilinder is het verschil tussen de sterkte van het voorste en achterste brandpunt, we noemen dit het astigmatisme. Astigmatisme kan samenhangen met een brekingsafwijking van de lens of de vorm van het netvlies. Een astigmatisme is eenvoudig met een brillenglas te corrigeren, het is eigenlijk een onderdeel van de totale glassterkte. Bij HOYA betaalt u geen hogere prijs voor brillenglazen met cilinder.

Door een onregelmatig hoornvlies, bijvoorbeeld door lidtekenvorming, ontstaat een onregelmatig astigmatisme wat niet door een brillenglas te corrigeren is.

Er worden diverse benamingen voor astigmatisme gebruikt, bijvoorbeeld torisch en cilindrisch. Astigmatisme kan gecorrigeerd worden met een torisch brillenglas of een brillenglas waarin een cilinder is geslepen.
Het is belangrijk dat een kind met een astigmatisme zo snel mogelijk een cilindrisch glas krijgt voorgeschreven. Zonder een juiste correctie zal het kind nooit een scherp beeld op het netvlies afgebeeld krijgen en leert het niet om goed te zien. Meestal is dit na het 6e of 7e jaar niet meer goed te krijgen.

Kenmerken van astigmatisme zijn:

-    Op het netvlies wordt een ellips afgebeeld.
-    Vermoeidheidsverschijnselen door het continu 'scherpstellen'.

Omdat een astigmatisme een tweede sterkte in het glas is kunnen alle glasontwerpen voorzien worden van een cilinder. Voor meer draagcomfort adviseren wij u om een veredeling zoals een ontspiegeling of een meekleurende laag op de glazen te laten aanbrengen.

U kunt ook een zonnebril op sterkte te laten maken, er een ruime keuze aan tinten. Het is ook mogelijk om polariserende glazen op sterkte te leveren.


Astigmatisme of cylinder

Astigmatisme gecorrigeerd met een torisch-  of cylinder-glas