Openingstijden

Maandag
Dinsdag 
Woensdag
Donderdag
Vrijdag
Zaterdag
gesloten
09:00-17:30
09:00-17:30
09:00-17:30
09:00-20:00
09:00-16:00

Buiten openingtijden
te bereiken op
040-2260367
Optiek Lenti
Burg. Wijnenstraat 3
5721 AG  Asten

Telf.  0493 690200


Contact

Presbyopie (Ouderdomsverziendheid)


Ouderdomsverziendheid, er is een oplossing voor iedere wens

Voor iedereen boven de 40 jaar wordt het lezen op een bepaald moment minder makkelijk. De armen worden te kort en als de ogen worden opgemeten blijkt er een correctie voor het lezen nodig te zijn. Er zijn diverse manieren om toch weer comfortabel te kunnen lezen, bijvoorbeeld met een aparte leesbril. Als u ook al een verte bril hebt betekent dit dat u constant van bril moet wisselen iets wat erg onpraktisch is. Een multifocaal brillenglas biedt dan uitkomst.

Wat gebeurt er bij presbyopie?

Langzaam maar zeker wordt de ooglens minder flexibel en verliest hierdoor het vermogen om zich boller te maken (accommoderen), wat resulteert in extra inspanning en een onscherp beeld voor nabij. Dit noemen we presbyopie of ouderdomsverziendheid.

Om weer ontspannen te kunnen lezen wordt er een plus toeslag voorgeschreven in de vorm van een leesglas. Deze plus toeslag is voor beide ogen gelijk en wordt pas gemeten als bepaald is of, en welke sterkte er nodig is voor veraf. Deze leesbril geeft in de verte een wazig beeld. Iemand die bijziend is zal om te lezen zijn bril afzetten en gebruik maken van de bijziendheid.
Welke oplossingen zijn er voor presbyopie?

  • Multifocale glazen, als u zowel een verte- als leessterkte nodig hebt, kunt u met deze glazen alles scherp zien.

  • Indoor glazen, de uitkomst als er alleen een leesglas nodig is en u toch scherp wilt zien op kantoor en achter de computer.

  • Bifocale glazen, in het basis glas zit de vertesterkte en onderin het glas zit een 'maantje' met daarin de leessterkte.

  • Aparte leesbril, dit zijn enkelvoudige glazen met maar één sterkte.

Alle glasontwerpen zijn in verschillende materialen leverbaar. Voor meer draagcomfort adviseren wij u om een veredeling zoals een ontspiegeling of een meekleurende laag op de glazen te laten aanbrengen.

U kunt ook een zonnebril op sterkte te laten maken, er is een ruime keuze aan tinten. Het is ook mogelijk om polariserende glazen op sterkte in diverse ontwerpen te leveren.Presbyopie, zicht na ca. 40 jaar

Presbyopie gecorrigeerd met een plus-glas

De presbyopie zal in de loop der jaren steeds meer toenemen, de leestoeslag die nodig is om goed te kunnen lezen wordt dus steeds sterkte. Rond een jaar of 60 stopt de achteruitgang en wordt de leestoeslag stabiel. Als iemand op zijn 60e nog geen leesbril heeft dan is, op zijn minst één oog bijziend. Het niet bijziende oog kijkt dan in de verte en het bijziende oog wordt gebruikt om alles dichtbij te doen. Als beide ogen bijziend zijn kan er goed gelezen worden en is het beeld ik de verte wazig, het kan zijn dat dit onbewust is.

Verloop presbyopie